П`ятниця, 26.04.2024, 11:13

Відділ освіти Самбірської РДА

МЕНЮ
ОПИТУВАННЯ
Як вам наш сайт?
Всього відповідей: 119
КАЛЕНДАР
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ПОСИЛАННЯ
Електронна реєстрація

Журнали, газети КОЛОСОК

Освітній портал

Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти



КАЛЕНДАР
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
АРХІВ


Головна » 2014 » Грудень » 5 » У Рудківській школі відбулася творча зустріч з поетесою Наталією Крісман
11:36
У Рудківській школі відбулася творча зустріч з поетесою Наталією Крісман

4 лютого 2014 року видався святковим у Рудківській СЗШ І-ІІІ ст. ім. Володимира Жеребного. Шкільна та міська громади мали нагоду причаститися глибоким поетичним словом нашої краянки, випускниці школи, поетеси Наталії Крісман.

Творчий вечір «Майдани наших душ» п. Наталія присвятила подіям, які за останній рік змінили наше суспільство на краще, які довели, що ми, українці, можемо стати щасливими, лиш би була на це наша воля.

Революція Гідності в поезії Наталії Крісман – це не тільки трагічні події, смерті Героїв Небесної Сотні, а й своєрідне очищення народу від духовного рабства, так ревно плеканого в наших головах «старшим братом» та  псевдопатріотами протягом багатьох століть. Поетеса чітко висловлює свою, непримиренну до ворога,  громадянську позицію, відверто називає імена ворогів народу, незважаючи на їхні ранги й статуси. Пані Наталія схиляє голову перед мужністю, жертовністю, мудрістю людей, які вийшли на Майдан, які зараз захищають Україну від внутрішнього і зовнішнього ворога на Донбасі.

За словами поетеси, кожен з нас повинен пережити свій Майдан душі, розпочати Революцію із себе. «Майдан – це стан душі. Поезія є своєрідним рушієм суспільсва, чесним голосом кожного з нас,» - сказала п. Наталія в одному з інтерв’ю. Саме такою рудківчани побачили її саму. Народжена й вихована  в інтелігентній лікарській родині Юрія Рудольфовича та Любові Романівни Крісманів, поетеса змалку перейняла від батьків любов до всього українського. А згодом доля звела з чоловіком, Романом Лесюком, івано-франківським поетом, активним учасником Майдану, співавтором багатьох віршів. Їхній півторарічний син Матвійко зростає в атмосфері любові, творчих задумів батьків.

Поезію Наталії Крісман можна знайти у її власній збірці „Загублена в сучасності Валькірія”, в збірці «Материнська молитва. Українки — героям Майдану», в  антологіях поезії "Викрадення Європи" та «Небесна сотня». За окремими віршами п. Наталії написані пісні та створені фільми. Особливо популярним під час Майдану став вірш «Мамо, я - екстреміст». Втративши авторство, він став народним, символом нескореності духу українців. Також поезії є на багатьох сайтах, форумах.

На творчій зустрічі були присутні справжні поціновувачі таланту та особистості п. Наталії. До сліз зворушили слова подяки учителів української літератури Косач Ірини Петрівни та російської літератури Лютик Дарії Степанівни. Мабуть, це найвища похвала для талановитої учениці від улюблених учителів, ветеранів педагогічної праці. Отець Богдан, хресний батько сина Матвійка, дав своє благословення на таку важку, але водночас почесну місію поета – служінню народу. Cвою подяку за пам'ять про сина висловив п. Наталії батько Героя України, Героя Небесної Сотні Володимира Жеребного Микола Федорович. Щирі слова для поетеси прозвучали від однокласників, громадського діяча Дмитраха Олексія Степановича, друзів та близьких людей. Підтримала свою подругу читанням поезій учитель математики Марія Кушнір. Приємним подарунком для нашої випускниці стала власна поезія учителя української мови і літератури Тетяни Руслабудової. Директор школи Надія Кондрашова подякувала від імені учителів та учнів і запросила до нових зустрічей, адже на поезії п. Наталії можна виховувати молоде покоління розумних, працьовитих, впевнених у собі українців.

5 грудня у п. Наталії, а 6-го у її мами Любові Романівни День народження. Зичимо цим красивим люблячим жінкам міцного здоров’я, довгих літ життя, миру і злагоди у рідних оселях. Хай у ваших душах не згасає оптимізм, а у серцях – щира любов.

 

Пані Наталіє, чекаємо від Вас нових віршів, збірок і сподіваємося на наступну зустріч. Дякуємо за чудовий поетичний вечір!

Заступник директора

з виховної роботи Леся Верещак

Переглядів: 681 | Додав: Zoriana_S) | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]