П`ятниця, 26.04.2024, 23:21

Відділ освіти Самбірської РДА

МЕНЮ
ОПИТУВАННЯ
Як вам наш сайт?
Всього відповідей: 119
КАЛЕНДАР
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
ПОСИЛАННЯ
Електронна реєстрація

Журнали, газети КОЛОСОК

Освітній портал

Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти



КАЛЕНДАР
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
АРХІВ


Головна » 2014 » Січень » 30 » Пам*ть героїв КРУТ вшанували у Рудківській школі
12:05
Пам*ть героїв КРУТ вшанували у Рудківській школі

29 січня  вшанували  День пам`яті Героїв Крут „Їх, юних сміливців, лиш жменька була – із серцем із сталі і духом з граніту”. Учні 8-б класу (класний керівник Тетяна Руслабудова) підготували інформацію для учнів 5-11кл., яку озвучили на початку першого уроку.
Крути: „символ наших визвольних змагань". Ці слова Олени Теліги про героїку і трагедію Крут є, мабуть, найадекватнішим означенням національно-історичної ваги того, що сталося 1918 року на не дуже знаній до того залізничній станції на північний схід від Києва. Ось уже більше дев'яти десятків літ ця вже не тільки географічна назва бентежить національну пам'ять, не сходячи з вуст кількох поколінь мемуаристів, публіцистів, дослідників, політиків, поетів...
То що таке Крути, а загалом і битва під Крутами в контексті історії України. Саме  на такі питання  і шукали відповіді восьмикласники. Напевно, в останню передкрутянську ніч не один із них згадував обличчя своїх рідних і близьких, своєї дівчини, до якої відчув першу юнацьку любов. Але в душі й серці понад усе вирізьблювались сім літер - Україна. Ця віра надихала піднятися проти у двадцять разів сильнішого ворога, досвідченішого у боях, а після трагічного бою дала сили недобитим і пораненим не просити милості, а геройськи, у муках і стражданнях умирати.   
    На великій перерві для учнів школи підготували учні 8-Бкл. реквієм пам’яті. Із вступним словом виступила Тетяна Русла будова, яка сказала, що подія ця уже давно перестала бути просто історичною. Тепер вона стала одним із наших національних символів. Кажуть, що найголовніше при вивченні історії, це зробити потрібні висновки. 
Учні та учителі  переглянули презентацію, відеофільми, де  побачили  архівні фото героїв Крут.
Прозвучала поезія у виконанні восьмикласників Романа Андрушка, Романа Кутила, Олени Дільної, Христини Петрик. Запалили свічку пам’яті. 
А пісня  «Молитва» ( учитель хореографії і музичного мистецтва О.Заєць)
розчулила присутніх, адже нагадала нещодавні події в країні, молодих героїв Майдану, які теж загинули за свою Україну.
Виступ учителя історії Н.Музики  довів, що  саме від Крут починається в нашім житті тип новітнього українця. Створився тип українця, що зрозумів, що влада – це боротьба, а держава – це кров і залізо. 
 Довела  актуальність і приклад героїв Крут, згадавши про політичні події в Україні сьогодні, про героїв Майдану. Майдан – це наші Крути!!!


Переглядів: 721 | Додав: Zoriana_S) | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]