Четвер, 25.04.2024, 00:08

Відділ освіти Самбірської РДА

МЕНЮ
ОПИТУВАННЯ
Як вам наш сайт?
Всього відповідей: 119
КАЛЕНДАР
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
ПОСИЛАННЯ
Електронна реєстрація

Журнали, газети КОЛОСОК

Освітній портал

Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти



КАЛЕНДАР
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
АРХІВ


Головна » 2015 » Травень » 7 » Пам’ятаймо, не маємо права забути!
11:39
Пам’ятаймо, не маємо права забути!

ПАМ*ЯТАЙМО, НЕ МАЄМО ПРАВА ЗАБУТИ!

Ці слова можна вживати до кожної кривавої сторінки української історії. Не маємо права забути звірства Петра І після Полтавської битви, не маємо права забути, як помирали очільники гайдамацького руху, як «топтали стежки» в Сибір козацькі гетьмани.

ХХ століття також має багато сумних і кривавих подій. Серед них незагоєною раною болить українців Друга світова війна. Тема цієї війни залишається дискусійною щодо місця і ролі українців у боротьбі з нацизмом. Як і в багатьох попередніх війнах, Україна стала плацдармом бойових дій, сировинною базою та величезним людським ресурсом.

Вчені підрахували, що протягом лише перших місяців війни з 16 областей України військкоматами було мобілізовано 2,516 млн. осіб, а війна велася не один, і не два роки…

Загалом у другій половині 1944 року в арміях 1-го Українського фронту українці становили 70%, а в окремих арміях 2-го і 3-го Українських фронтів – перевищували 50%.

Проте, російські генерали ніколи не сприймали українців як «надійного солдата». Чого варті лише слова Жукова: «Зачем обмундировувать и вооружать этих хохлов. Все они предатели! Чем больше в Днепре потопим, тем меньше придется в Сибирь после войны ссылать!».

Знаючи нелюдський запал московітів (чи то ХVІІ, чи ХХ ст.), можемо, на жаль, бути впевнені, що слова Жукова не залишились лише словами.

Жахливих втрат зазнали українці і від рук нацистів у концтаборах та гетто. Німці вивезли для роботи на промислових підприємствах і сільському господарстві близько 2,4 млн. українців.

Сталінський режим не відставав – за роки Другої світової війни у райони Крайньої Півночі та Сибіру було вивезено 1,5 млн. «неблагонадійних» західних українців. Як наслідок на 1945 рік в Україні залишилося 27,4 млн. людей із 41,7 млн., що проживали тут до війни.

Страшні цифри. Кожна цифра у цій сумній статистиці – це людське життя, людська доля. Це осиротілі батьки, дружини і діти, це скалічені долі, людський біль, жах полону, втрата… Страшну ціну заплатили українці у Другій світовій війні. У війні, яку провадили між собою два тоталітарні монстри, ми стали розмінною монетою, прахом, безіменним солдатом. І нема різниці, в якій армії воював цей солдат – в Червоній армії, чи в Українській Повстанській Армії. Кожен цей загиблий українець віддав життя за нас.

Пам’ятаймо! Не маємо права забути.

 

Ганна Струс,

 вчитель історії Корналовицької СЗШ І-ІІІ ступенів

 

Переглядів: 714 | Додав: Zoriana_S) | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]