П`ятниця, 26.04.2024, 02:57

Відділ освіти Самбірської РДА

МЕНЮ
ОПИТУВАННЯ
Як вам наш сайт?
Всього відповідей: 119
КАЛЕНДАР
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
ПОСИЛАННЯ
Електронна реєстрація

Журнали, газети КОЛОСОК

Освітній портал

Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти



КАЛЕНДАР
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
АРХІВ


Головна » 2016 » Листопад » 25 » Як допомогти підлітку впоратись зі стресом
14:20
Як допомогти підлітку впоратись зі стресом

Останнім часом ви відзначаєте зміни в поведінці вашого підлітка? Він cтав раптом погано вчитись і його успішність різко погіршилась? Він не cпить ночами? Якщо ви позитивно відповіли на ці запитання, цілком імовірно, що ваш підліток перебуває у cтресовому стані.

Щоб дізнатися, чи не почуваються діти нещасними, напруженими, чи не потерпають від стресу, батькам зовсім не обов'язково вдаватись до складних аналітичних методів. Хочете почути п'ять простих порад, які допоможуть вам розігнати тугу-печаль вашої дитини?

Прочитайте цю статтю, і ви дізнаєтеся про прийоми стрес-менеджменту (науки про«управління стресами»), які заcтосовуються по відношенню до підлітків, які переживають стрес.

 

Cтрес-тест

Існує безліч ознак, що вказують на те, що підліток відчуває тривогу та стрес. Ці ознаки можуть бути як ледь помітними, так і цілком очевидними. Існує стрес-тест для підлітків, який складається з безлічі індикаторів. Ось кілька моментів, за якими вам доведеться поспостерігати протягом тижня, щоби краще зрозуміти поведінку й рівень стресу вашої дитини.

 

Ваш підліток раптово втратив апетит?

Він став гірше вчитись і перестав займатися спортом?

Ваш підліток раптово став відлюдником та уникає друзів?

Він став більш примхливим, похмурим чи тихішим, ніж зазвичай?

Останнім часом він став скаржитись на біль?

Став проявляти агресивні риси характеру?

Ваш підліток страждає від утоми?

Він неохоче йде у школу?

Скаржиться на прискорене серцебиття чи ускладнене дихання?

Ваш підліток сумний або напружений?

 

Якщо в результаті спостережень ви ствердно відповіли на більшість із перерахованих вище запитань, то дуже ймовірно, що у вашого підлітка стрес. У наш час стрес-менеджмент (наука про «управління стресами») є ефективним вибором для підлітків, які бажають керувати

собою в моменти стресу й долати наслідки негативних ситуацій.

 

П'ять порад, щоб допомогти підлітку впоратися зі стресом

Батьки можуть допомогти підлітку впоратися зі стресом. Ось кілька порад, запропонованих стрес-менеджментом спеціально для батьків.

 

Визнайте проблему. Пішли в минуле ті дні, коли стрес був прокляттям лише в дорослому житті. Тепер і діти різного віку страждають від стресу різних ступенів.

Визнання проблеми – половина перемоги. Найгірше, що можна зробити, це не помічати стресовий стан і чекати, доки він пройде сам. Так, він може пройти сам по собі - нібито, але потім обов'язково виникне знову. Визнання проблеми допоможе вам ужити відповідні заходи й допомогти вашій дитині впоратися зі стресовим станом.

 

Будьте дбайливим. Іноді, поставивши підлітку запитання про проблеми, що виникли в нього, можна отримати відповідні відповіді. Але буває так, що він може взагалі не відреагувати на поставлене запитання. У кожному разі з підлітком треба бути делікатним, обережним і м'яким, інакше ви ризикуєте поглибити його стрес.

Поважайте його думку і дайте час, щоб він сам зміг довіритись вам.

 

Будьте присутні. Якщо підліток відмовляється від вашої допомоги, корисно трохи відсторонитись, але все одно бути десь поруч. Хай він знає, що ви визнаєте його потребу в особистому просторі, але при цьому завжди готові допомогти, як тільки він побажає скористатись вашою допомогою

 

Звертайтесь по професійну допомогу. Якщо ви надали підлітку особистий простір і дали час, щоб самостійно впоратися зі стресом, але його тривоги не зникли і проблема не зрушила з місця, саме час звернутись по допомогу. Порозмовляйте з учителями, щоб оцінити його поведінку у школі. Зверніться по кваліфіковану пораду до шкільного психолога або сімейного лікаря.

 

Проявляйте любов. Більше того, якщо виникає така потреба, проявляйте жорсткість з милосердя і найкращих мотивів. Якщо симптоми стресу вашої дитини тривають уже тривалий час, щоб допомогти йому, варто вжити всі необхідні заходи. Ви проявили повагу до підлітка, йому нема на що скаржитися. Запропонуйте йому тривалу спільну прогулянку на відкритому повітрі або сімейний пікнік на природі.

Переконайте його піти на консультацію, принаймні хоча б один раз. Робіть усе, що необхідно, щоб допомогти підлітку позбутися стресу. Ваша дитина, можливо, не оцінить вашу допомогу зараз, але в майбутньому буде дуже вдячна вам за це.

Куртяк Марія Тадеївна,

практичний психолог Підгайчиківської СЗШ І-ІІІ ступенів

Переглядів: 598 | Додав: Zoriana_S) | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]